2011-06-07 14:33:10• hírek • Kocsis Zoltán

Tiltakozásra készülnek a rendőrök Szatmáron is

Szatmárnémeti is csatlakozhat azon romániai városokhoz, ahol a belügyminisztériumi alkalmazottak tiltakozó akciókat szerveznek az őket érintő jövedelemcsökkentés és leépítések ellen, mondta a Marius Ginta a Szatmár.ro megkeresésére.

A Rendőrök és Szerződéses Alkalmazottak Országos Szakszervezete (Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, SNPPC) Szatmár megyei kirendeltségének vezetője elmondta, hogy amennyiben nem születik megegyezés a belügyminisztérium és a szakszervezeti vezetők között, akkor szerdán engedélyt kér a polgármesteri hivataltól a tiltakozó akciók megszervezésére.

Mint ismeretes, Traian Igas belügyminiszter az elmúlt hét során jelentette be, hogy 500 lejjel csökkentik az erőszakszervezetek alkalmazottainak étkezési juttatását, valamint hogy a következőkben 7700 személyt készülnek elbocsátani.

„Két évvel ezelőtt még azt mondta a belügyminisztérium akkori vezetője (Vasile Blaga, szerk.), hogy a belbiztonsági erők létszáma 13%-al kevesebb, mint a szükséges. Mivel azóta tilos volt újabb személyzet alkalmazása, kérdem én, mikor hazudtak? Akkor, vagy most, amikor azt mondják, hogy sokan vagyunk", tette fel a költői kérdést Ginta.

Ami az étkezési juttatásokat illeti, a szakszervezeti vezető elmondta, hogy az 400 és 700 lej közötti értékben minden belbiztonsági intézmény alkalmazottainak jár, különböző kritériumok, mint öregség vagy jutalmazás, alapján. „Igas azt mondta, hogy csak júniusban csökkentik az étkezési juttatásokat, ám azt a második félévben visszakapjuk, amennyiben lesz erre fedezet. Nos kérdem én, mégis honnan lenne rá fedezet? Csak ha leépítések történnek, akkor képzelhető el ez", mondta Ginta.

A SNPPC helyi vezetője elárulta, hogy az utóbbi hónapokban terjengtek ugyan kósza hírek a juttatás 30%-os csökkentéséről, ám ezt kizártnak tartották, lévén, hogy a tavalyi megszorítások foganatosításakor ígéretet kaptak arra, hogy ezek nem változnak. Hozzátette, hogy a szomszédos megyékkel megállapodván a nagy távolság miatt Szatmár megyéből nem indulnak rendőrök, hogy részt vegyenek a bukaresti tiltakozó akciókon, ám, amennyiben nem történik előrelépés, akkor Szatmárnémetiben is szerveznek majd hasonló akciókat.

A minisztérium intézkedései 140 ezer alkalmazottat érint, elsősorban a rendőröket, a tűzoltókat, a csendőröket és a határrendészeket. Hogy Szatmár megyében ez pontosan hány embert érint, azt Ginta nem tudta megmondani, ám számuk kétezer körül tehető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: